Kezdő blogíró vagyok, egész pontosan ez az első blogbejegyzésem. Ezért egyből az elején kezdeném a főcím kérdését, hogy miből is vagyunk.

Nem, nem az anyaméhben töltött időről akarok írni, hanem egy kicsit régebbi időkről. Nem is Darwinról vagy a középkorról, még egy kicsit régebbről. Arról a nagy pukkanásról lenne szó. Arról a nagyon nagyról, az ősrobbanásról.

megmagyarazhatatlan

Mielőtt rányomnál a sarokban az X-re, hogy megint egy értelmezhetetlen, idegenszavas tudományos izé lesz, ígérem nem lesz! Nem vagyok atomfizikus, de még csak egy amatőr Öveges professzornak sem mondanám magam, nem fogok belemenni kvantumelméletekbe meg mindenféle teóriákba és durva idegenszavakkal sem lesz tele, hogy a homlokodon csörgedező izzadságcseppeket félresöpörve kutakodj az értelmező szótárban, de azért lesz min gondolkodni, mert tényleg megmagyarázhatatlan a dolog.

Szóval, volt ez az ősrobbanás, amiből megszületett minden, anyu, apu, a szomszéd idegesítő kiskutyája, az az idióta forma a munkahelyen, az összes politikus és velük együtt az adók, az Iphone, az oroszok, maga a Föld bolygó, meg úgy unblock az egész világegyetem szőröstől-bőröstől. Az okosok azt mondják, amikor bekapcsolod a tv-t és épp nem megy se a Barátok közt, se a Szomszédok, csak a hangyák fociznak, akkor az ősrobbanás háttérsugárzását látjuk.

megmagyarazhatatlan

Bödőcs Tibor szavaival élve:
"Nekem megvolt az ősrobbanás VHS kazettán, csak rávettem a Pritti Vument."

És itt jön a kellemetlen, teljesen megmagyarázhatatlan rész: az ősrobbanás pillanatában végtelen nyomás és hőmérséklet volt és ekkor született meg a tér, az idő, az anyag és minden kölcsönhatás (pl az a fránya gravitáció is, ami miatt mindig a vajas oldalára esik le a kenyér a kezedből). Vagyis az ősrobbanás előtt nem volt semmi.

Semmi! 

Még az sem volt, hogy előtte, mert akkor született meg az idő is... 

Ráadásul az ősrobbanásnak nincs helye, mert nem volt tér, tehát az ősrobbanás mindenhol történt a jelenlegi térben nézve, nincs középpontja...

Na ez a hardcore.

megmagyarazhatatlan

Azért megmagyarázhatatlan, mert mindig is térben és időben léteztünk és ezért nem tudjuk felfogni, hogy nem volt semmi, se tér, se idő, ráadásul a semmiből lett minden, pedig a fizika tanár tökre mást mondott a suliban valami Newtonra hivatkozva az energiáról, hogy az nem vész el csak átalakul. Akkor csak volt valami előtte is? Vagy megint oktatási reformot kéne kiharcolnunk? Ha nem csak azt nézzük, hogy az első Béla és Gizi mikor ébredt rá, hogy Ők Béla és Gizi, tehát az öntudatra ébredés előttig visszamegyünk, a modern ember megjelenése óta -úgy 300.000 éve- az ember tudatalattijában kőbe van vésve, hogy telik az idő, a nap lemegy meg feljön, hogy tér által körül vagyunk határolva, el tud menni a barlang egyik végétől a másikig, vagy a Nemzeti Dohányboltig már vasárnap is. Emiatt azt se tudjuk értelmezni igazán, hogy a világűr végtelen, ráadásul ha nincs vége, mégis hogyan tágul a végtelen űr, hiszen akkor csak kéne lennie végének, ha az tágul. Van egy jó hírem ha most elképedtél és zsigerből izzadsz a gép előtt, hogy most mi van: 

nem vagy egyedül!

megmagyarazhatatlan

A tudományosan elfogadott és egységes álláspont szerint nem volt előtte semmi, mert olyan sincs, hogy előtte és nem tudjuk vizsgálni a tudomány jelenlegi állása szerint, hogy egyáltalán van-e mit vizsgálni. Vagyis a doktor-professzor-píédzsdík 250-s IQ-val sem tudják megmagyarázni, hogy miből lett minden, miért volt ősrobbanás, volt-e "előtte" valami és ha igen, azt mi valahogy tudjuk-e majd vizsgálni egyszer. Ehhez képest a sötét anyagot megtalálni gyerekjáték lesz vagy azt megérteni, mit mond Győzike idegállapotban.

A szakértők szerint az ősrobbanás után eltelt planck korszak után tudjuk kifejezni, értelmezni, vizsgálni, hogy mi történt. A korszak kicsit nagyzoló kifejezés, ugyanis a planck idő hivatalosan 10 a -43-on másodperc, tehát a tizedesjegy után 43 db nulla szerepel. 

megmagyarazhatatlan

Képletesebben, ha a Mount Everest egy másodperc -ami valljuk be, elég nagy-, a planck idő egy atommag. De lehet kisebb...

Ráadásul, hogy az a bizonyos planck korszak mikor volt pontosan, azt sem tudjuk. Saccperkábé 13,7 milliárd éve. Van egy kis tévedési lehetőség.

Az univerzum méretei és tulajdonságai miatt sok dolgot még a Naprendszeren belül sem tudunk pontos mértékegységgel kifejezni és megmérni, csak megközelítőleg. Az Ősrobbanás esetén ez hatványozottan igaz.

Nem tudjuk behatárolni, pontosan mennyi idővel ezelőtt történt és mivel ősrobbanás a neve, mindenkinek az elsők között jut eszébe az a kérdés, hogy mekkora volt? Mivel minden ekkor született, a robbanás mérete az összes létező energia az univerzumban. Nem lehet kifejezni a mostani számrendszerben és mértékegységekkel. Szó szerint leírhatatlan. 

Nem tudjuk megfelelően értelmezni azt, hogy végtelen, hogy egy bizonyos idő előtt nincs előtt, hogy nincs semmi, se tér, se idő, semmi, amit ismerünk, pedig a semmiből lett minden. Belénk van kódolva ezeknek a dolgoknak az értelmezhetetlensége. Nem lehet megmagyarázni, mert a berögzült ismereteink miatt nem tudjuk lényegében azt sem értelmezni mit kéne megmagyarázni.
 

megmagyarazhatatlan